Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2009 05:13 - Горгони и горгона Медуза
Автор: eldolate Категория: Хоби   
Прочетен: 7493 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.02.2009 12:35


Горгони в древногръцката митология са трите сестри - Стено, Евриала и Медуза. Те били крилати жени-чудовища, които имали змии вместо коси. Погледът им превръщал всичко живо в камък. Дъщери са на морското божество Форкис и неговата сестра Кето. Сестри са на Грайите, дракона Ладон и Хесперидите. Те обитавали океана, редом с хесперидите.

В началото горгоните били прекрасни девойки, но Атина завидяла на хубостта им и по нейна идея били пратени на запад. Там постепенно започнали да се променят - пораснали им златни крила, ръцете им станали медни, а в косите им се появили змии. Но и това не удовлетворило завистливата Атина. За убийството на Медуза, единствената смъртна сред горгоните, тя избрала Персей, който с помощта на боговете се справил със задачата.

 

Медуза (митология)
Когато Персей получил задачата да намери Горгоните, Зевс пратил при него своя вестител Хермес да му обясни, че от трите горгони само едната е смъртна, но затова пък е надарена със страшна сила. Никой смъртен още не е оцелял след като се е бил с горгона, защото те вкаменявали всеки, дръзнал да ги погледне. Къде точно живеели, Хермес не знаел. По съвет на боговете Персей се отправил на Запад, за да намери грайите — сестрите на горгоните (също дъщери на Форкис и Кето). Трите грайи имали общо едно око и един зъб. Персей им взел окото с изненада и ги заплашил, че ако не му кажат къде може да намери горгоните, няма да им го върне. Пред тази заплаха те му казали, че живеят на остров и му показали посоката. Островът обаче бил далеч и дори силните мишци на Персей не били достатъчни, за да се добере до там с лодка. Видели го нереидите — морските нимфи. Съжалили го и решили да му помогнат. Подарили му шлем, който да го направи невидим, крилати сандали и чанта, приемаща формата на това, което се сложи в нея. Обул Персей крилатите сандали, сложил шлема-невидимка и мигом достигнал острова. Там, гледайки отраженията им в щита си, за да не го превърнат в камък, той видял спящите горгони, но не знаел коя е Медуза. Напразно се реел във въздуха, чудейки се какво да прави. Видели терзанията му боговете и скоро се чул гласа на Хермес, който му подсказвал към коя от горгоните да се насочи. Персей се стрелнал бързо към нея; отрязъл ѝ главата и я сложил в торбата, която мигом приела формата ѝ. От бликналата кръв на Медуза излязъл ослепително белия Пегас, а след него и Хризаор. Скоро другите две горгони се събудили, но от Персей нямало и следа. Но дори вълшебния плат, от който била направена чантата му, не помогнал и капките кръв от отрязаната глава на Медуза капели по пясъка под него и от тях изниквали змейове. Самата Атина — богинята на войната — украсила щита си с главата на Медуза. Когато богът-лечител Асклепий натрупал достатъчно опит, Атина му дала от кръвта на Медуза. Кръвта от лявата част на Медуза носела смърт, а тази от дясната ѝ страна Асклепий използвал за лекарство.

                                 image


                                                                 Източник:Уикипедия

                                       image златния век, но това не продължил


Тагове:   Медуза,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eldolate
Категория: Хоби
Прочетен: 82452
Постинги: 19
Коментари: 8
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031